Sladka zgodovina rogljička

Izvor rogljička je ena od največjih sladkih legend vseh časov. Larousse Gastronomique jo zapiše takole: v 17. stoletju so Turki oblegali Dunaj. Do središča mesta so želeli izkopati podzemne predore, vendar so jih slišali dunajski peki, ki so ponoči delali in opozorili dunajsko vojsko na turško obleganje. Turški napadalci so se ob prihodu dunajske vojske razbežali, peki pa so si od tedaj naprej prislužili posebno pravico do izdelave rogljičkov v značilni obliki polmeseca – v spomin na preprečeni turški vpad na Dunaj.

Rogljički, kot jih poznamo danes, se pojavijo šele v 18. stoletju v Franciji z novo kraljico Marie-Antoinette, ki je bila po rodu avstrijka in je zaslužna, da so rogljički postali najbolj priljubljen francoski zajtrk.

Izvirni dunajski rogljički so odeti v mandljevo pasto ali čokolado, medtem ko so tradicionalni francoski rogljički običajno brez polnila. V ZDA pa poznajo tako rogljičke s sladkimi nadevi kot tudi rogljičke s polnilom iz šunke in sira ali feta sira in špinače.

070 882 337

© 2017 Engrotuš d.o.o.

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Odločitev lahko spremenite s klikom na Piškotki in izberete povezavo "Izbriši piškotke".