So naša posebna strast in sladko priznanje slaščičarskemu mojstrstvu.

Izbereš jih lahko priložnosti primerno v našem sladkem butiku, z veseljem pa izdelamo tudi torte po naročilu s posebnimi motivi, ki so navdihnjene s tvojimi željami.

Rojstnodnevne, za sladkosnedne cicibane polepšane z risanimi junaki ali ročno izdelanimi figuricami, s sladkim posvetilom, znakom obletnice ali poročno zaobljubo – v De la Crême se vsaki posvetimo z enako mero ljubezni in prefinjenosti.

Sladka zgodovina torte

Torte so poznali že stari Rimljani in Grki. To so bile okrogle sladke pogače iz kvašenega testa, nadevane z oreščki in sladkane z medom. Latinsko ime za torto je bilo celo enako kot za kruh, le da so bile torte sladkane. Ponudili so jih ob rojstnih dneh, v Grčiji pa pogosteje na poročnih slavjih.

Torte, kot jih poznamo danes, so za rojstnodnevna in poročna slavja šele v 15. stoletju ustoličili Nemci. Sprva so bile zelo skromne, saj so si sladko okrasitev na tortah lahko privoščili le premožni. Z industrijsko revolucijo pa rojstnodnevne torte postanejo dostopne tudi delavskemu ljudstvu, saj so sestavine in orodja za izdelovanje tort postala bolj napredna in dostopnejša.

Prvi pisni vir o svečkah na torti se pojavi leta 1802 – in to na Goethejevi torti za njegov 53. rojstni dan. Plamen sveče na torti simbolizira krščansko tradicijo prižiganja sveč za uresničitev želja, vosek pa naj bi opozarjal na minevanje časa oziroma staranje.

Rojstvo prve Sacher torte se zgodi leta 1832. Tej znameniti čokoladni torti Franz Sacher prvič v zgodovini primeša maslo in pod nežno čokoladno glazuro nanese tanek sloj marelične marmelade. Zanimivo je, da izvirne Sacher torte niso imele nadeva. Maslena krema za tortni nadev se namreč pojavi šele v 20. stoletju.

Šele po letu 1870 se pojavijo torte s stepeno sladko smetano. Iz Pariza se po Evropi razširi torta Sare Bernard, iz Münchna pa torta princa regenta. Leta 1887 šef kuhinje v Budimpešti ustvari prvo Doboš torto iz več tankih slojev biskvitne mase. Okoli leta 1890 pa se je začela v Evropo širiti fina pariška krema - ganaš, kasneje pa se pojavi tudi italijanska krema iz kuhanega sladkorja in beljakov. V začetku 20. stoletja se pojavijo tudi vafljeve torte v slaščičarni Oskarja Pischingerja.


Sladka zgodovina poročne torte

Zaobljubljeni sladkostim

Simbolika torte v poročnem obredju je obstajala že v času Antike pri starih Grkih in Rimljanih. Stari Rimljani so v znak izgube devištva nad nevestino glavo prelomili poročni kolač in s tem mladoporočencema simbolično zaželeli plodnost. Podoben sladki poročni obred so v 19. stoletju izvajali tudi Škoti in Irci.

Tudi v Antični Grčiji so izvajali podoben poročni obred – v mladoporočenca so svati metali male tortice in jima s tem običajem zaželeli plodnost v zakonu.

V 17. stoletju se na poročnih slavjih pojavi običaj, da gosti za mladoporočenca izdelajo sladki stolp iz tort in kolačev. Višji kot je bil stolp, več sreče naj bi prinesel mladoporočencema v zakonu.

V 18. stoletju pa namesto stolpa iz tort in kolačev Francozi v poročno slavje uvedejo večnadstropne poročne torte, ki so se ohranile vse do danes.

In na kakšne poročne torte prisegajo Evropejci?

V Veliki Britaniji so na porokah najbolj pogoste sadne torte z glazuro iz marcipana.

Nemci prisegajo na biskvitne torte, polnjene s sadnimi želeji, lešniki ali marcipanom in glazuro iz francoske kreme ganaš.

Najbolj priljubljena francoska poročna torta "croquembouche" je sestavljena iz piramide sladkih krem, prekrite s karamelno glazuro.

Tradicionalna norveška poročna torta “kransekake” pa je sestavljena iz mandljevih peciv v obliki poročnega prstana, ki je zapolnjen z bonboni, čokolado in piškoti.

070 882 337

© 2017 Engrotuš d.o.o.