Sladoled

Najstarejši in najbolj priljubljeni slaščici na svetu smo namenili kar 20 slastnih okusov. Poskusi tudi ročno izdelane sladoledne lučke De la Crême – slastne otočke ubranih okusov in čarobnih posipov.

Zgodovinarji so že 2000 let pred našim štetjem našli dokaze, da so določene azijske civilizacije jedle sneg in led, da ne bi dehidrirale. Ledu pa so dodajali tudi ekstrakte zelišč in začimb za boljši okus.

Evropski popotniki so šele na obisku pri sultanih in kalifih imeli priložnost spoznati še eno starodavno sladoledno obliko – sorbet. Sorbete so pripravljali iz najrazličnejših sadnih sokov in zdrobljenega ledu.

Šele v času Antike sorbeti osvojijo tudi evropske cesarske dvore in elito, saj takrat še niso poznali naprav za skladiščenje ledu. Sorbet naj bi pripravljali že na dvoru rimskega cesarja Nerona, ki je bil velik oboževalec hladnih sladic. Njegovi podložniki so v posebnih ledenicah shranjevali amfore, v katere so z bližnjih planin prinašali sneg, mu dodajali sadje in med ter pripravljali okusne hladne deserte.

Kitajci so se s sladoledom sladkali že leta 1100 pred našim štetjem, vendar je šele svetovni popotnik Marco Polo skrivni recept za sladoled iz Kitajske prinesel v Italijo, kjer so mu dodali jajca in smetano. Iz Italije se je recept za sladoled v 17. stoletju razširil v Francijo pod vplivom Katarine Medičejske, ki je bila poročena s francoskim kraljem Henrikom II. Francoskim. Že leta 1660 v pariškem lokalu postrežejo prvi sladoled.

Ulični prodajalci sladoleda se v Evropi pojavijo šele konec 19. stoletja - sočasno z iznajdbo hladilnika in zamrzovalnika (šele leta 1846).

Sladoled pa ne prija le v poletnih dneh, ampak tudi telesu, saj ga zaradi energijske vrednosti uvrščamo v sam vrh prehranske piramide. Poleg maščob in sladkorja vsebuje namreč tudi pomembne hranilne snovi: beljakovine, kalcij, vitamine A in D ter riboflavin.

UGANKA ZA SLADOKUSCE: Ali veš, koliko je stara sladoledna lučka?

Sladoledne lučke na lesenih paličicah so 100 let star izum, ki je nastal povsem slučajno v ZDA. Izumil jo je Frank Epper, ki je na terasi čez noč po naključju pozabil kozarec limonade skupaj z žlico. Zaradi nizkih temperatur je žlica zmrznila skupaj z limonado v prvo sladoledno lučko.

070 882 337

© 2017 Engrotuš d.o.o.