Bu! Noč čarovnic je tu!

Halloween ali noč čarovnic, noč z 31. oktobra na 1. november, je anglosaški praznik, ki izvira iz keltske tradicije. Takrat so duhove umrlih častili z maskami na glavah, saj je maskirana oseba predstavljala duha prednikov. Zadnja leta se noč čarovnic uveljavlja tudi v SlovenijI, z izrezovanjem buč in plesi v maskah. Sladokusci pa jo radi obeležujemo tudi s tisoč in eno slaščico z motivi buč, čarovnic, duhov, pajkov in okostnjakov.

Buče so tudi sicer značilni sestavni del noči čarovnic, saj so bile v keltskih časih dar duhovnim bitjem. Preden pa smo z njimi kuhali Evropejci, so v njih uživali Indijanci v Mehiki in srednji Ameriki, ki so buče gojili že 6.000 let pred našim štetjem. Danes iz zimskih buč pripravljamo slane in sladke jedi: omake, juhe, zavitke, torte, rogljiče.

Buče pa niso le izjemno okusne temveč tudi antioksidativne (torej delujejo proti staranju) in bogat vir karotenoidov. Za bučno olje nekateri celo pravijo, da je eliksir mladosti, radi pa ga uporabljajo tudi za napeto kožo, močne lase in zdrave zobe ter masažo v času nosečnosti. Karotenoidi pa naj bi preprečevali bolezni kot so rak na pljučih, širokem črevesu, mehurju, materničnem vratu, dojkah in koži, srčne bolezni, očesne mrene in degeneracijo rumene pege.

Buča je za izrezovanje postala popularna v 16. stoletju v Ameriki, pred tem pa so namesto buč dolbli repo, peso ali krompir. Vanje so vstavili gorečo svečo, ki naj bi pregnala grešne duše, dobrim pa pokazala pot do njihovih hiš. Če boste letos dolbli buče, in v njih nastavljali svečke, pa si ne pozabite privoščiti tudi bučnic. Poleg slanih iz pečice, si boste sladokusci gotovo postregli tudi s takimi v obliki muffinov, piškotov in zavitkov.

Noč čarovnic pa obeležujemo tudi v slaščičarnah De la Creme. Za vse male in velike coprnike in coprnice smo pripravili straaaaašne sladice;)

070 882 337

© 2017 Engrotuš d.o.o.