Grozdje: jesensko veselje v mnogih oblikah

Pot grozdja, ki sodi med najstarejše gojene vrste sadja, do vina se začne že zgodaj spomladi s skrbnim negovanjem vinske trte in v jeseni vodi v eno od najbolj priljubljenih družabnih aktivnosti pri nas: trgatve. Takrat se po stari navadi zbere cela družina, ki s sosedi in prijatelji ob zvokih harmonike pridno polni brente. Svoj vrhunec pa grozdje doživi 11. novembra, ko po ljudskem prepričanju sveti Martin iz mošta naredi vino. Martinovanje praznujemo po vsej Sloveniji, od Istre pa do Prekmurja.

Strokovnjaki pravijo, da je potrebno rdeče grozdje trgati v toplem vremenu, saj mora proces vrenja, kjer se grozdni sladkor s pomočjo kvasovk spremeni v alkohol, steči čim prej. Pri belem grozdju pa nas lahko nekoliko zebe, saj ga je priporočljivo trgati zjutraj, ko so jagode še hladne. Septembrska oz. oktobrska trgatev grozdje torej popelje čez stiskalnico do soda, kamor priteče v obliki slastnega grozdnega soka. Skozi vrenje se spreminja v mošt, skrbno kletarjenje pa vinarja in njegovo družbo nagradi z žlahtnim vinom, ki ga 11. novembra iz mošta naredi sveti Martin.

Tradicija Martinovanja sega daleč v preteklost, saj so se na podoben način naši poganski predniki bogovom zahvaljevali za dobro letino in se priporočali za njeno ponovitev. Zaradi izjemne priljubljenosti Martinovanja cerkev med pokristjanjevanjem praznika ni odpravila, ampak ga je zaznamovala s svetnikom, svetim Martinom. Ta krščanski škof je bil rojen v začetku 4. stoletja na ozemlju današnje Madžarske.

Sladkosnedi si belo in rdeče grozdje ter rozine (posušeno grozdje) radi privoščimo v obliki najrazličnejših slaščic. Grozdje, ki mu odstranimo peške, ali rozine, se namreč odlično podajo k biskvitu. Zato niti ni presenetljivo, da je grozdna torta v Toskani tradicionalna prehrana ob vsaki trgatvi. Grozdje pa ni le okusno, temveč tudi priporočljivo za čiščenje organizma in kot pomoč pri hujšanju. Priporoča pa se tudi kot hrana za živce, možgane, zobovje in kosti.

Slaščice iz grozdja ali rozin si lahko privoščimo tudi ob vinu, pri čemer velja pravilo: čim slajša sladica, tem slajše naj bo vino. Na Martinovo pa se vino prileže tudi v družbi pečenega kostanja, slanih bučnic, medenjakov in sirov. Manjkati pa ne smejo niti pečena gos ali raca ter mlinci in rdeče zelje. Znan je rek, da kozarec vina na dan prinaša zdravje, ki nikakor ni iz trte zvit. Vino je namreč dobro za srce, ožilje, prebavo in odpornost. Kot povsod v življenju seveda tudi tu velja zmernost. Pa »na zdravje«!

070 882 337

© 2017 Engrotuš d.o.o.