Sladki vikend navdih: HRUŠKOV TARTE TATIN

Tarte Tatin je nastala leta 1880 v francoskem hotelu Tatin čisto po naključju. Ena od sester Tatin, ki sta vodili hotel, je izčrpana pripravljala tradicionalno jabolčno pito. Ker je jabolka pustila predolgo v maslu in sladkorju, je nastala karamela. Obupano je želela rešiti jabolčno pito, zato je testo položila na sadje, pito spekla po receptu, ter jo nato preprosto obrnila. Zato to pito imenujemo tudi obrnjena torta.

V tokratnem vikend navdihu, smo zate pripravili hruškov tarte Tatin. Če slediš našemu receptu, se ti gotovo ne bo ponesrečila, tako kot se je Stephanie Tatin ;)

Za hruškov tarte Tatin potrebujemo le 4 sestavine: sladkor, maslo, hruške in listnato testo.

Hruške olupimo, jih prepolovimo in izdolbemo. V okrogli ponvi, ki jo lahko postavimo v pe?ico, segrejemo 75 g masla. Že na za?etku dodamo vsaj 115 g sladkorja. Segrevamo vsaj 5 minut, da mešanica karamelizira. Ko sladkor za?ne rjaveti, po?asi in previdno mešamo, da se nam karamela ne zažge.

Nato po posodi razporedimo hruške.

Sladki trik: Hruške namesti v obliki rožice, da bo pita na koncu lepše oblike in da bo vsaka polovica hruške predstavljala en kos pite ;)

Listnato testo na pomokani površini dobro razvaljamo in ga postavimo na pekač. Testo, ki sega čez rob, potlačimo v pekač. Vse skupaj postavimo v pečico, ogreto na 200°C in pečemo 20 minut. Listnato mora narasti in se zlatorjavo obarvati.

Ko je pita pečena, jo vzamemo iz pečice in nanjo poveznemo velik servirni krožnik. Čezenj položimo kuhinjsko krpo. Sedaj primemo posodo in krožnik na obeh koncih in hitro ter previdno obrnemo pito. Otroci, za pomoč poprosite starše!

Ko se karamela ohladi, pito narežemo. Vsaka polovica hruške naj predstavlja en kos pite. Ni? čakat, takoj se posladkat z enim kosom;)

070 882 337

© 2017 Engrotuš d.o.o.