Sladki vikend navdih: SLIVOVA PITA V OBLAKIH

Slive obrodijo vsaka 4 leta. Letos pa se veje kar šibijo zaradi tolikšne količine sliv na drevesih. Čeprav slive ne veljajo za imenitno sadje, lahko iz njih vseeno pripravimo preprosto pito iz jesenskega sadja, ki vsebuje ogromno vitaminov A, K in C. Poleg tega pa poskrbi tudi za odlično prebavo. Najbolje, da jo pripraviš svoji simpatiji, da se bo v tvoji družbi počutila kot v oblakih;)

Za pripravo Slivove pite v oblakih potrebujemo:

  • 200 g surovega masla ali margarine
  • 150g sladkorja v prahu
  • 350g gladke moke
  • 1 vanili sladkor
  • pecilni prašek
  • lupinico ene limone
  • dve jajci
  • 500g sliv

V posodo stresi moko, pecilni prašek, vanili sladkor in sladkor v prahu. V skledo na majhne koščke nareži maslo ali margarino. Dva rumenjaka loči od beljakov. Beljake prihrani, rumenjake pa dodaj mešanici.

Sladki trik: če se želiš znebiti pesticidov v limonini lupinici, limono enostavno posuj z žličko sode bikarbone in jo prelij z vročo vodo. Počakaj nekaj minut in limono dobro operi ter obriši. Nato limonino lupinico nastrgaj v mešanico za krhko testo.

Testo dobro pregneti in oblikuj v kroglico ter zavij v folijo za živila. Kroglico postavi v hladilnik in pusti ,da približno pol ure počiva. Nato pečico vklopi na 180°C. Dobro operi slive in jih nareži na krhlje.

Ko si testo odpočije, dobro namasti pekač za pite. Delovno površino pomokaj in razvaljaj testo na približno pol centimetra debeline.

Testo razporedi po pekaču in ga oblikuj ter preluknjaj z vilicami. Na testo postavi peki papir in ga posuj z rižem za slepo peko. Uporabiš lahko tudi fižol. Slepa peka bo preprečila, da bi se dno testa dvignilo, zaradi pecilnega praška, ki ga vsebuje testo. Vse skupaj postavi v ogreto pečico za 10 min.

Po 10. minutah odstrani peki papir in testo obloži s slivami. Sladkaj po okusu.

Sladki trik: izberi kristalni sladkor, saj se bo tako ustvarila slivova karamela. Uporabiš pa lahko tudi sladkor v prahu.

Pito ponovno postavi v pečico za 10 -15 minut. Medtem stepi dva beljaka, ki sta ostala, s 100g kristalnega sladkorja. Ne pozabi na ščepec soli. Stepi ju v zelo trd sneg. Zaradi soli bodo beljaki bolj čvrsti in se bo ustvaril trd sneg;) Če imaš doma nastavek za okraševanje tort, ga napolni z beljakovim snegom. Drugače si lahko pomagaš tudi z žlico ali uporabiš plastično vrečko, ki jo napolniš s snegom, jo dobro zaviješ in ji odrežeš rob.

Ko je pita pečena, jo vzami iz pečice, ampak pečice ne ugašaj! Iz snega oblikuj sladke oblake poljubnih oblik. Lahko jih razporediš tudi po celotni piti. Postavi testo z beljakovimi oblaki v pečico in spremljaj, kdaj se bodo oblaki obarvali kot bi zahajalo sonce.

070 882 337

© 2017 Engrotuš d.o.o.